ÇARŞAMBA’DA ÜRETİCİLERE BEDAVA TOHUM

Samsun Büyükşehir Belediyesi finansmanı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Yem Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilerek Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında Çarşamba ilçesinde silajlık mısır dağıtım töreni düzenlendi.

 

Programa Çarşamba Kaymakamı Doç.Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Metin Köksal,  Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, daire başkanları, şube müdürleri ve çiftçiler katıldı.


‘1200 PAKET SİLAJLIK MISIR DAĞITTIK’
Programda konuşma yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr.Ali Korkmaz, proje ile Samsun’da yem bitkisi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılarak hayvansal üretimde verim ve kalite artışının sağlanmasının amaçlandığını belirterek “Bu törende 1200 paket silajlık mısır, ilimizde 13 ilçede bulunan hayvan yetiştiriciliği yapan ve yem bitkisi yetiştiren üreticilerimize dağıtımını gerçekleştirdik. Projemiz yaklaşık 1,4 milyonluk bir proje olup tamamı Büyükşehir Belediyemiz finansmanı, yüzde 25 çiftçi katkı payı ile yürütülmektedir. Amacımız tamamen çiftçimize katkı sağlayarak yem bitkisi üretimini artırarak bu alana katkı sağlamaktır. Samsun’da hayvancılığın geliştirilmesi ve yem bitkisi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ilkesine dikkat ederek bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. İlkbahar döneminde yaptığımız bu çalışmanın bir benzerini de farklı ürünlerde sonbahar döneminde yapacağız” dedi.

‘AMACIMIZ ÜRETİCİLERİMİZE DESTEK OLMAK’
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Metin Köksal ise yaptığı konuşmada, “Amacımız ilimiz üreticilerine destek olmak, ülkemiz ve ilimiz insanının et ve süt ihtiyacının karşılanmasında önemli yeri olan yem bitkisi ekilişine de katkı sağlamaktır. Özellikle son yıllarda öne çıkan et ve süt veriminin artırılması çalışmasına yerelden katkı sunmaktır. Bunun için de Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürütmüş olduğumuz bu çalışma ile hedefimiz İlkbahar dönemi için 6 bin dekar alanda 33 bin ton silajlık mısır üretimini gerçekleştirmektir” diyerek, “Hayvancılığın yüzde 70 oranında girdisini oluşturan yem konusunda üreticilerimize sağlamış olduğumuz bu katkının, üretimde verimliliğe ve karlılığına sağlayacağı katkının bilincindeyiz” dedi.

‘HAYVANCILIĞA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK’
Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan da konuşmasında hayvancılıkta kullanılan yem bitkilerinin çiftçilere daha uygun maliyetle ulaştırılması için çalışmalar yapıldığını belirterek “Bu projenin ilçede tarım ve hayvancılığa büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çiftçilere verdiği destekten dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’e teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

‘HAYVANCILIKTA GİDERLERİN YÜZDE 70’İ YEM NEDENİYLE’
İl Tarım Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise, kent genelinde 362 bin büyükbaş, 261 bin küçükbaş hayvanın mevcut olduğunu söyleyerek “1 milyon 260 bin ton gibi de yem ihtiyacımız var. Toplam 162 bin dekar mera alanları ve 682 bin dekar alanda yem bitkisi ekilişlerimizle 1 milyon tonun üzerinde bir üretimimiz var. Hayvancılığın giderlerinin yüzde 70‘inin yem olduğunu düşündüğüm için bu destekleri önemsiyorum. Bu nedenle başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir ve ekibine, tüm il ve ilçe müdürlüklerinde çalışan personel arkadaşlarıma ve destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Konuşmaların ardından silajlık mısır tohumlarının bulunduğu paketler çiftçilere dağıtıldı.