Samsun 19 Mayıs’taki yatırımlar hizmete alındı
Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekiplerince 19 Mayıs ilçesinde 38 mahallede, 18 bin metre sıcak asfalt, 17 bin metre beton yol, 97 bin metre sathi kaplama olmak üzere toplam 132 bin metre yol çalışması yapıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (SASKİ) çalışmalarıyla ilçedeki 15 mahalle suya kavuşturuldu. 170 bin metre içme suyu hattı döşendi. 4 adet içme suyu deposu, 1 adet sondaj kuyusu ve 1 adet terfi merkezi ilçeye kazandırıldı. İçme suyu ihtiyacını yeraltı sularıyla karşılayan 19 Mayıs, Bafra, Yakakent ve Alaçam ilçelerinin su problemini çözmek için 19 Mayıs Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi ile ishale hattı çalışmaları tamamlandı. Bu çalışma ile 400 bin kişinin içme suyu ihtiyacının karşılayacağı belirtilirken yine SASKİ tarafından 63 bin metre kanalizasyon hattı, 5 bin metre yağmursuyu hattı döşendi. Atık suları 19 Mayıs Atık Su Arıtma Tesisi’ne iletecek 9 kilometrelik Dereköy kolektör hattı tamamlanarak atık su ve altyapı sorunu ortadan kaldırıldı.
Büyükşehir Belediyesi’nce ilçede gerçekleştirilen yatırımlar için ‘19 Mayıs ilçesi İçme Suyu Temin Projesi, Yol ve Altyapı Yatırımları Hizmete Alma Töreni’ düzenlendi. 19 Mayıs Barajı yanında bulunan Hibe Mahallesi’nde gerçekleştirilen törene Eski Ticaret Bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ersan Aksu, Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, İlçe Belediye Başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YAPTIĞI ÇOK AKILLI BİR STRATEJİ’
Törende konuşma yapan Eski Ticaret Bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’i tebrik ederek “Başkanımız önemli bir hizmeti şehrimize kazandırdı. Gururlanmamak elde değil. 400 bin kişinin su ihtiyacı bu tesisle birlikte karşılanmış oluyorlar. İklim değişikliği, havaların ısınması nedeniyle suyumuz ok kıymetli ve bir damla suyu dahil israf edecek lüksümüz yok. Onun için bu tesis bizim için önemli. Sadece bu mu tabii ki değil. Samsun’da büyük bir çaba var. Büyükşehir Belediyesi bütün imkanlarını zorluyor. Yatırım bütçesine bakıyorum ne kadar kaynağı var bunun ne kadarını yatırıma dönüştürdü ilk 3’ün içerisinde Türkiye’de büyükşehir artı il belediyeleri arasında. Bu, bütçedeki kaynakların israf edilmediği, çar çur edilmediğini yatırıma dönüştüğünün bir ifadesi. 4 bin 100 kilometre yol yapılmış ana arterlerde. Birde burada benim gördüğüm samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çok akıllı bir strateji var. İnanılmaz bir makine parkını kendisine kurmuş. Taş ocakları, boru makinaları asfalt plentleri, beton tesisleri, bunları kendisi kurdu ve maliyetleri çok daha düşük bir bedelle sağladığı için daha fazla yatırım yapabiliyor. Bu da Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı önemli, akılcı işlerden bir tanesi” diye konuştu.
‘SAMSUN ÖRNEK’
Törende konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu ise “Su ihtiyacı noktasında vatandaşlarımız hele hele kırsalda çok ciddi bir talep içerisindeydiler. Bu noktada kentimizde önemli bir çalışma yapıldı. Sadece içme suyu arıtma tesisi değil aynı zamanda atık su ile ilgili olarak Samsun örnek niteliğindeki illerden bir tanesidir. Avrupa standartlarında atık su arıtma tesisleri ile gerçekten mümtaz şehirlerden bir tanesi. Değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza hizmetleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Su medeniyettir, bu tesisi burada beraber açıyor olmanın mutluluğu içerisindeyim” şeklinde konuştu.
‘YATAY KALKINMAYI ÖNCELEDİK’
Samsun’un geleceğe emin adımlarla ilerleyen, önde giden bir kent olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Kırsalda 450’ya yakın mahallemizde ciddi bir su sıkıntısı vardı. Göreve geldiğimizde dedik ki ‘Kırsal altyapıyı içme suyu ve yolu tamamlayacağız’. Sayın Bakanım elhamdülillah bu yılsonunda bu çalışmaların tamamını bitiyoruz. Rabbim bunu bize nasip etti. Mahallelerimizin yol sorununu ortadan kaldırdık. 470 mahallemizin su sorunun çözdük. 5 kilometre uzaklıkta su varsa 5 kilometreden su getirdik eğer 10 kilometre uzakta varsa 10 kilometre mesafeden su getirdik. 35 kilometre uzaklıktan su getirdiğimiz mahallemiz var. Özellikle ‘Yatay kalkınmayı’ çok önceledik. ‘Yatay kalkınma’ şehrin geleceği açısından toplumun gelişimi, mutluluğu, özgüveni açısından çok önemli bir kavram. 1 milyon 400 bin nüfusumuzun başta ulaşım ve içme suyu olmak üzere tüm ihtiyaçlarını önceledik. Rabbim de bizi bu yılın sonuna kadar hedefimize ulaşmayı nasip etti. Kentimizin dört bir yanında ekiplerimizle birlikte gayret, hakkaniyet ve samimiyetle gece-gündüz demeden çalışıyoruz, bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
‘AB-I HAYAT NİTELİĞİNDE’
AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse ise konuşmasında şunları söyledi: “Hakikaten bugün burada hepimizin çok mutlu olduğu çok değerli bir eserin açılışında hep birlikteyiz. Bu bölge için ab-ı hayat niteliğinde bir eserin açılışı bu. Son zamanlarda Samsun’da bir yatırım ikliminden inşa ve ihya hareketi ikliminden söz etmek gerekiyor. Bu vesile ile buna en üst seviye katkı veren değerli bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu eserin bu projenin baş mimarı olan değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız ve değerli çalıma ekibine canı gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.
HIZLA YAPILDI
Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçede önemli yatırımların yapıldığını belirten 19 Mayıs İlçe Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ise “14 Mart 2014’de barajın atılan temeli ile başlayan bu rüya Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın özellikle arıtmada başlangıcında ortaya koyduğu irade ile 2020 yılından bu yana hız kesmeden büyük katkılar sonucunda bu noktaya geldik. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
DETAYLI BİLGİ VERDİ
Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık, “Şehrimizin batı tarafında bulunan 19 Mayıs, Bafra, Alaçam ve Yakakent ilçelerimizin içme suyu ihtiyaçları yeraltı suyu kaynaklarından karşılanmakta olup özellikle yaz aylarında içme suyu temininde ciddi sıkıntılar yaşanmaktaydı. Söz konusu ilçelere membaa suyu kalitesinde kesintisiz içme suyu temin etmek üzere geliştirilmiş olan bu proje kapsamında 19 Mayıs Barajı’ndan alınan ham su şuanda içinde bulunduğumuz 100 bin metreküp gün kapasiteli içme suyu arıtma tesisinde arıtılarak çelik boru ve duktil borudan oluşan isale hatları vasıtasıyla öncelikle 19 Mayıs ve Bafra ilçelerimize ulaştırılmak üzere planlama ve proje çalışmaları yapılmıştı ve ardından inşaat çalışmalarına geçilmiştir. DSİ tarafından 2017 yılında ihale edilen ancak çeşitli sebeplerle 2020 yılına kadar herhangi bir ilerleme olmayan içme suyu arıtma tesisimizin DSİ ile yapılan protokol kapsamında ödemeleri tamamen genel müdürlüğümüz tarafından yapılmak suretiyle 2020 ve 2022 yıllarında 76 milyon TL’lik bir ödeme ile bu tesis şehrimize kazandırılmıştır. Bu tesisin bugünkü fiyatlarla yatırım tutarı 650 milyon TL mertebesindedir. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın öngörü ve vizyonu burada açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 2020-2022 döneminde 76 milyon TL ödeme ile bu tesisi yaparken eğer bu tesisin yapımı bu güne kalmış olsaydı 650 milyon liralık bir harcama yapmamız gerekirdi. Burada çok ciddi bir tasarruf söz konusu” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Diğer taraftan arıtılan suyun 19 Mayıs ve Bafra ilçelerimize ulaştırılması için yine DSİ tarafından ihale edilip belli bir bölümü yapılan isale hattının işinin fesih edilmesi neticesinde yine Büyükşehir Belediye Başkanımızın bizlere talimatları doğrultusunda 2022 yılı sonu itibariyle projeyi olduğu gibi devir aldık, çelik boru teminlerini yaptık, ardından inşaat ihaleleri ve bir yıl gibi kısa bir zaman zarfında çalışmaları tamamlayarak öncelikle 19 Mayıs ilçe merkezine Dereköy Mahallemize suyu verdik. Şuanda İsale hattının Bafra ilçe merkezinde 250 metrelik kısmı kaldı. En fazla 10 gün sonra inşallah Bafra’ya da buradaki arıtılmış su membaa kalitesindeki suyu ulaştırmış olacağız. Bugünkü değerlerle baktığımızda bu projeye 650 milyon arıtma tesisi 150 milyonda isale hatlarına harcama yaptık. Toplamda 800 milyon liralık bir yatırımı gerçekleştirmiş durumdayız. Tesisimizde üretilen su ile 400 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak durumdayız. 5-6 ay gibi kısa bir zamanda Alaçam ve Yakakent’e kadar buradaki arıtılmış suyu ulaştırmış olacağız. Hedefimiz ve planlamamız bu yönde.”
BUGÜNKÜ DEĞERİ 1 MİLYAR 50 MİLYON TL
İlçede gerçekleştirilen atık su ile ilgili altyapı yatırımları hakkında da bilgi veren Yanık, “Dereköy’de 85 kilometre içme suyu şebekesi yaptık. Bunu bu barajdan temin edilen sisteme entegre ettik. Diğer taraftan Dereköy’de sahil boyunca 9 kilometre uzunluğunda atık su kolektör hattı ve 3 adet de atık su terfi merkezini hayata geçirmek suretiyle o bölgenin de sahilini, çevresini koruma altına almış olduk. 63 kilometrede kanalizasyon şebekesi yapmak suretiyle o bölgeye sağlıklı altyapıyı kavuşturduk. Dereköy’deki atık su kolektör hattı, terfi hattı, yağmur suyu ve kanalizasyon şebeke hatlarının bugünkü değerlerle toplam yatırım maliyeti 250 milyon TL. Yani özetle 19 Mayıs ilçemizde son 4 yılda SASKİ genel Müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz yatırım tutarı 1 milyar 50 milyon mertebesinde. Ciddi bir yatırım gerçekleştirdik” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri hazırlanan stantta butonlara basarak dev bütçeli yatırımları hizmete aldı.