DEVLET KORUMASINDAKİ ÇOCUKLARIN İSTİHDAM HAKKI


Bu yazımda sizlere 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu  ek 1. Maddesinde düzenlenen devlet koruması altındaki çocuklar için tanınan istihdam hakkından bahsetmek istiyorum.

Kimsesiz kalmış ve korunmaya muhtaç çocuklar için ülkemizde gerekli yasal mevzuat düzenlemeleri mevcut.Çocuk Koruma Kanunu ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu mevzuatımızda çocuklar için mevcut olan en temel 2 kanun olarak yer almaktadır.Bu kanunlarda, çocukların yaş küçüklüğü ve güçsüzlüğü sebeplerinden dolayı ne gibi muameleler görmesi gerektiğine dair birçok konuda düzenleme yapılmış.Kimsesiz çocukların devlet korumasına alınmasından tutun, suç işlemede kullanılan çocuklar için ne gibi korumalar sağlanacağına kadar.

Korunmaya muhtaç çocuk tanımı 2828 sayılı kanun 3/b maddesinde yapılmakla birlikte, onlar için tanınan haklardan en önemlisi muhtemelen kamuda istihdam hakkı sağlanması hakkıdır.

Anne ve babası tarafından sahipsiz kalmış çocuklar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının başvurusu ve Çocuk mahkemesinin kararı ile  korunma altına alınmakta daha sonra ise çocuğun ihtiyacına göre eğitim, danışmanlık, sağlık, bakım ve barınma tedbirleri ile bakanlığın fiili koruması altına girmektedir.

İstihdam Hakkı İçin 2 Yıl Şartı

Korunma altındaki çocuğun istihdam hakkından yararlanması için ise bazı şartlar bulunuyor.Bunlar; en az 2 yıl boyunca bakanlık koruması altında yurtta veya koruyucu aile yanında kalmış olmak ve reşit olduğu tarih itibariyle bu hizmetlerden faydalanmaya devam ediyor olmaktır.Bir diğer şart ise reşit olduğu tarihten itibaren 5 yıl içinde istihdam hakkı sahibi olmak için bakanlığa başvuru şartıdır.

Kamu Ne Kadar Korunan Çocuk İstihdam Ediyor?

Kamu kurumlarında istihdam edilecek korunma altındaki çocukların oranı yine 2828 sayılı kanun ek 1/b maddesinde belirlenmiştir.Bu kapsamda kamuda yer alan hangi statüde olursa olsun serbest kadro ve pozisyonların binde biri madde kapsamında istihdam edilecek çocuklara ayrılmaktadır.Toplam kontenjan her yıl Ocak ayında belirlenmekte, atamalar ise yılda 3 dönem Mayıs, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yapılmaktadır.

Yüksek Yargı Kararları Ne Diyor?

Kanun kapsamında istihdam hakkının kullanılmasında farklı mahkemeler arasında ihtilaflar bulunsa da korunma altına alınıp yuvada veya koruyucu aile yanında kalan çocukların mutlak hak sahibi olması yanında reşit olana kadar nakdi yardım almak suretiyle aktif ve yakın bir şekilde korunan çocukların da bu haktan faydalanacağı söylenebilecektir.

Av. Esad Şirinoğlu 
esatsrnglu@gmail.com