BORSAN Kadın İstihdamını Yüzde 40’a Çıkarmayı hedefliyor
541 kişiye doğrudan istihdam sağlayan Borsan, bölgesinde gençlere staj ve istihdam olanakları sunuyor, kendi bünyesinde kariyer ve yetenek gelişimi programlarını önceliklendiriyor. Kadın istihdam oranları idari kadrolarda yüzde 30’un, üretim kadrolarında yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşen Borsan, toplamda yüzde 25’in üzerinde olan kadın istihdam oranını, yüzde 40 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Borsan İnsan Kaynakları (İK) Direktörü Hande Yirmibeşoğlu, şirketin yakın dönemli İK uygulamaları hakkında bilgiler aktardı.
40 yıllık köklü geçmişiyle ülkemizdeki güçlü konumunun yanı sıra Dünya genelinde 80’in üzerinde ülkeyi kapsayan geniş bir coğrafyaya katma değerli ihracat gerçekleştiren Borsan, 541 kişiye doğrudan istihdam sağlamanın yanı sıra, kuruluş yeri ve üretim tesislerinin yer aldığı Samsun ili ve Karadeniz bölgesi genelinde gençlere staj ve istihdam olanakları sunuyor, kendi bünyesinde kariyer ve yetenek gelişimi programlarını önceliklendiriyor.
TURQUALITY® Programı kapsamına kabul edilen, Türkiye’nin en büyük 400 Sanayi kuruluşu ve ilk 400 ihracatçısı arasında yer alan Borsan’ın, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın onaylı tedarikçi listesine giren ilk kablo firması olma unvanını da elinde bulundurduğunu ifade eden Borsan İnsan Kaynakları (İK) Direktörü Hande Yirmibeşoğlu, “Borsan’ın yapısal güçlerinden biri olan müşteri ihtiyaç ve beklentileri odaklı, küresel standartları karşılayan, yenilikçi ve katma değerli ürünler geliştirme gücümüzü, yetenek gelişimi, bilgi ve deneyim paylaşımı, iş yerinde eşitlik odaklı İK çalışmalarımızla besliyoruz. Uzmanlaşmayı ve kendi içimizden liderler yetiştirmeyi hedefleyen İK yaklaşımımızla, yüksek potansiyelli yetenekleri tespit etmeyi ve iç rotasyon imkanları ile çalışanlara şirket içinde yeni ve farklı görev deneyimleri kazandırarak liderlik pozisyonlarına hazırlamayı önceliklendiriyoruz” dedi.
Kadın İstihdamını Yüzde 40’a Çıkarma Hedefi
Dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Borsan’ın bu yoldaki en büyük itici güçleri arasında şirketin ‘İnsan, Güven, Tutku’ temel değerleri üzerine kurulu kurum kültürü olduğunu vurgulayan Hande Yirmibeşoğlu, “İş Yerinde Eşitlik ilkemizle, tüm çalışma arkadaşlarımıza ayrımcılıktan uzak bir çalışma ortamı sağlamak temel önceliğimizdir. Borsan bünyesinde kadın istihdam oranlarımız idari kadrolarımızda yüzde 30’un, üretim kadrolarımızda yüzde 20’nin üzerinde. Toplamda yüzde 25’in üzerinde olan kadın istihdam oranımızı, yüzde 40 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
İnsani Değer ve Gelişime Büyük Önem Veriliyor
Borsan’ın 40 yıllık başarı öyküsünde, sürekli yatırımlar kadar insani değer ve gelişime verilen önemin de rol oynadığını belirten Hande Yirmibeşoğlu, “Kurum kültürümüzü içselleştirmiş çalışma arkadaşlarımızı eğitmeye ve kendi liderlerini geleceğe hazırlamaya büyük önem veriyoruz. Deneyimli arkadaşlarımızın birikimlerini genç kuşaklara ve yeni çalışanlara aktarması şirketin sürdürülebilirliği için hayati önem taşıyor; bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Borsan bünyesinde, çalışma arkadaşlarımızın gelişim yollarında ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve koçluk desteğini sağlayarak yetkinliklerini zenginleştirmelerine ve kazanımlarını iş sonuçlarına yansıtmalarına yardımcı olmak amacıyla bu yıl ‘Borsan Akademi’ faaliyetlerimize başladık. Bu çalışmalarımız, istihdam süreçlerimiz, akademik iş birliklerimiz ve staj programlarımız, Samsun’a ve Karadeniz bölgesine kattığımız insani değerleri daha da artırıyor” şeklinde konuştu.
Kemikleşmiş Hiyerarşiden Uzak, Ulaşılabilirliği Önceliklendiren Çalışma Ortamı
Borsan İnsan Kaynakları Direktörü Hande Yirmibeşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş dünyasının, gelişen teknolojilerle hızla değişimi doğrultusunda, organizasyonumuzu da sürekli güncelliyoruz. Kurumsallığı ön planda tutarken kemikleşmiş hiyerarşik yapıların hantallığını azaltmak, birlikte ve hızlı karar almak, uygulama hızını artırmak için yenilikçi adımlar atıyoruz. Borsan' da çalışanlar yöneticilerinin başarısı için değil; yöneticiler çalışma arkadaşlarının başarısı ve iş yaparken önlerine çıkan engelleri kaldırmak için çalışır. Kemikleşmiş hiyerarşik yapılardan uzak, ulaşılabilirliği önceliklendiren bir çalışma ortamımız var. Çalışma arkadaşlarımız en üst makamla çekinmeden konuşabiliyorlar, görüşlerini ifade edebiliyorlar. Şirket CEO'muz da dahil olmak üzere ‘açık kapı’ politikası uyguluyoruz. Hatalardan ders çıkarmayı ve hataların tekrarlanmaması hedefiyle gelişim fırsatlarına dönüştürülmesini önceliklendiriyoruz. Hem mevcut hem de yeni çalışanları elde tutmak için olumlu bir yöntem sunan bu yaklaşım, kurumsal kültürümüzün bir parçası olarak şirketimizi bölgesinde farklılaştıran önemli bir nokta. Tüm çalışma arkadaşlarımız cinsiyet, yaş, meslek, uzmanlık ya da deneyimlerine bakılmaksızın kendilerini değerli ve eşit hissetmektedir.”
Sürekli İyileştirme ve Geliştirme Kültürü
Borsan İnsan Kaynakları çalışma modelinin, insani ilişkiler yoluyla çalışanlarını iyi tanımanın ve yetkinliklerine uygun işler yapmalarını sağlamanın verimliliği artıracağını ve çalışan bağlılığını güçlendireceği temeli üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Hande Yirmibeşoğlu, “Şirket içinde insan ilişkilerini geliştirmek, çalışma arkadaşlarımızı iyi tanımak, yetkinliklerini ölçmek ve pozisyonlarımızda sahip olmak istediğimiz yetkinlikleri oluşturmak için sürekli iyileştirme ve geliştirme kültürü oluşturmaya önem veriyoruz. Organizasyonel gelişimin en önemli aşaması olan yetkinlik değerlendirmeleri sonucunda ortaya çıkan analizlere göre eğitim ve gelişim faaliyetlerini yürütmekteyiz. Bu önceliklerimiz, çalışan bağlılığının artırılmasında ve deneyimli çalışanların elde tutulmasında önemli rol oynuyor” dedi.
Geri Bildirim Kültürü
Borsan İnsan Kaynakları (İK) Direktörü Hande Yirmibeşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Borsan bünyesinde, çalışma arkadaşlarımıza katkılarının görüldüğünü ve duyulduğunu hissettirmenin, aynı zamanda onlardan iş süreçleri hakkında fikir ve geri bildirim almanın çok önemli olduğuna inanırız. Geri Bildirim Kültürümüz kapsamında, çalışma arkadaşlarımızın fikirlerinin ve başarılarının takdir edilmesi ve ödüllendirilmesi üzerine kurulu bir öneri değerlendirme sistemimiz var. Bu sistem, şirket içerisinde verimlilik kadar iletişim ve motivasyonun da artmasını sağlıyor.”
İşyerinde Şeffaflık ve Gelişim Fırsatları
Borsan İK uygulamaları arasında, departman hedeflerinin, rol ve sorumluluklar konusunda şeffaflık sağlanmasının ve çalışanların küçük büyük her kararda fikirlerini paylaşmalarının teşvik edilmesinin de yer aldığını belirten Hande Yirmibeşoğlu, “Yıllık performans değerlendirmelerimizde sadece iş sonuçları değil, bireyin bu iş sonuçlarına ulaşırken ilişkilerini nasıl yönettiği ve kurumun gelişimi için nasıl katma değer yarattığı da bir beklenti olarak ortaya konulmaktadır. Sonuç olarak, çalışan her bireyin farklı iş, yaşam ve kariyer değerleri vardır. İşyerinden beklentiler de farklı olabilir. İşyerinde şeffaflık, gelişim fırsatlarına sahip olmak, değerli hissetmek, takımın bir parçası olmak, kararlarda yer alabilmek, bireysel iş yaşamı ve kariyer değerlerine katkı sağlar” dedi.
Hande Yirmibeşoğlu, Borsan bünyesinde düzenli anketlerle ölçümlenen çalışan memnuniyetinin 80’in üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Borsan İnsan Kaynakları Direktörü Hande Yirmibeşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş süreçlerini daha verimli hale getirmek için teknolojik çözümlerin kullanımı günümüzde çok önemli. Bu konuda sektörümüzde çok ileri bir noktadayız. Veri analitiği, otomasyon ve diğer modern teknolojik araçlarla çalışma arkadaşlarımızın işlerini daha etkin yapmalarına yardımcı olurken, kişiye bağımlılığı en aza indiriyoruz ve deneyim aktarımında da fayda sağlıyoruz.”
Dünya markası olma yolunda tüm stratejilerinde entegre yönetimi benimseyen ve sürdürülebilirliği işinin merkezine alan Borsan, 40 yıllık köklü geçmişiyle çevresel, etik, sosyal ve ekonomik alanlarda bölgesinde ve sektöründe yarattığı olumlu etki ile tüm paydaşları için daha fazla katma değer yaratma azmini sürdürüyor; faaliyet gösterdiği çevre, sektör ve ekonomi üzerindeki olumlu etkisini artırmak için çalışıyor.