Samsun MMO'dan Doğalgaz kullananlara uyarı!..

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Nail Yolaydın, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

 

“ Önümüzdeki günlerde etkili olacağı bildirilen soğuk havaların da etkisiyle ısınma ihtiyaçlarımızın artacak olması nedeniyle doğalgaz kullanımının yoğun olduğu bu dönemlerde vatandaşlarımıza bazı hususların hatırlatılmasında fayda görüyoruz.

Bilindiği üzere doğalgaz renksiz, kokusuz havadan hafif, zehirsiz bir gazdır. Doğalgazın kokusuz olması nedeniyle meydana gelebilecek gaz kaçaklarının anlaşılabilmesi amacıyla çürük sarımsak kokusuyla sonradan kokulandırılmaktadır. Karbonmonoksit barındırmaz ve zehirsizdir. Havadan daha hafif bir gaz olduğundan herhangi bir kaçak oluşması durumunda yukarıya doğru yükselir ve orada toplanmaya başlar. Hava gaz karışım oranı %5-15 oranına ulaştığında, ortamda herhangi bir ateş, ark veya kıvılcım oluşması durumunda ise patlama meydana gelebilir. Bu nedenle doğalgaz kullanan cihazların ve doğalgaz tesisatının hiç bir şekilde gaz sızdırmaması önemlidir. Doğalgaz kuru bir gaz olmasına karşın yanma sonucu diğer yakıtlara göre yanma ürünü gazların içerisinde yoğun miktarda su buharı bulunur. Bu su buharı soğuk bir yüzeyle karşılaştığında yoğuşarak suya dönüşür ve hatta aşırı soğuklarda buzul sarkıtlar oluşabilir. Bacanın tıkanmasına ve yerinden çıkmasına fırsat vermeden bu sarkıtlar temizlenmelidir. Kombinin üzerinde bulunan ve oradan bir dirsek ile bina dışına çıkan bacanın bağlantı yerleri zaman zaman kontrole edilmeli, yerlerinde ve sağlam oldukları görülmelidir.

İlimizde ısınma amacı ile kullandığımız kombilerin tamamı hermetiktir. Temiz havayı iki cidarlı bacasından alır, kirli havayı da aynı bacadan dışarıya atar. Ortamda bulunan havayı kullanmazlar daha düşük risk barındırırlar. Bunun yanında doğalgaz kullanımında vatandaşlarımızın yaygın olarak yaptığı en büyük hatalardan biri güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezlerinin üzerinin kapatılmasıdır. Bu menfezler sürekli açık ve temiz tutulmalı ve hiçbir sebep ile kapatılmamalıdır. Herhangi bir doğalgaz kaçağı olması halinde yükselen gaz bu menfezler aracığı ile dış ortama tahliye edilmektedir.

Kombi, şofben gibi cihazların her yıl kış mevsimine girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalıdır.

Doğalgaz cihazları (soba, ocak vb.) bağlantı yerlerinden gaz sızıntısı yapabileceğinden temizlik vb. nedeniyle yerinden oynatılmamalıdır.

Konut içinde veya apartmanınızda gaz kokusu hissedildiğinde;

Gaz vanaları kapatılmalı, ortamdaki bütün pencere ve kapılar açılarak havalandırılmalı, gaz kaçağı az da olsa önemsenmelidir.

Hiçbir elektriksel aleti açılmamalı veya kapatılmamalı

Telefon kullanılmamalı

Gaz kaçağını bina dışından bir telefonla 187’ye bildirilmeli

Sigara içilmemeli

Asansör kullanılmamalı

Kapı zillerini kullanılmamalıdır.

Diğer yandan doğalgaz tesisatı yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın gaz dağıtım firmalarının yetki verdiği firmaları tercih etmeleri önem arz etmektedir. Bu firmalar yeterli şartları sağlayarak yetkili makina mühendisi de bulundurmak sureti ile bu hizmeti vermektedirler. İlimizdeki doğalgaz lisansını alan firma olan SAMGAZ’ın web sayfasını ziyaret etmeniz halinde yetkili firmaların bilgilerine ulaşabilirsiniz.”