Murat Çan Bafra’da buğday üreticileriyle buluştu
“İktidar, çiftçiyi tarlaya küstürdü”
Tarımsal girdilerde yaşanan yüksek enflasyona rağmen hububat destekleme alım fiyatlarının sadece yüzde 12 oranında arttırılmasını, üreticiye ve Türk tarımına ihanet olarak niteleyen CHP Samsun Milletvekili Murat Çan “İktidar, çiftçiyi tarlaya küstürdü” dedi.
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan Bafra’nın İkiztepe Mahallesi’nde buğday üreticileriyle bir araya geldi. Buğday tarlalarında incelemelerde bulunan ve üretim maliyetleri ile destekleme politikaları konusunda üreticilerle konuşan CHP’li Çan daha sonra şu açıklamaları yaptı:
“Geçtiğimiz yıldan bu zamana kadar bu buğday tarlasının girdi maliyetleri işçilik, akaryakıt ve gübre gibi toprağa yatırılan giderler açısından bakıldığında yüzde 100 ile yüzde 150 arasında artış gösterirken, destekleme alım fiyatı sadece yüzde 12 oranında arttırıldı. Tüccar şu anda 8 liradan, 7 liradan ekmeklik buğdayı almaya niyetli. Bunun yanında TMO’ya ürün vermek isteyen üreticimiz Temmuz ayının 9’una randevu alabiliyorlar. Bu buğday tarlasında bu ürün en geç bir hafta içerisinde topraktan alınmalı, sökülmeli. Nerede depolanacak? Nerede bu ürün bırakılacak?
2001 yılında bir ton buğday satan çiftçimiz 33 gram altın alıyordu. Bugün aldığı altını çarparsak, bölersek, toplarsak 3,5-4 gram altın alıyor. Çeyrek altınla kıyasladığımızda alım gücü neredeyse 10’da 1’e düştü. Son 20 yılda ülke nüfusu yaklaşık 20 milyon artmış, Trakya büyüklüğünde tarım alanı ekilebilir olmaktan çıkarılmış. Bunların hepsinin bir faturası var. Üreticimiz, ektiğiyle-biçtiğiyle artık karnını doyuramıyor, üniversitede çocuk okutamıyor, sosyal ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Dolayısıyla artık üretmekten vazgeçmenin eşiğine geldi. İktidar, çiftçiyi tarlaya küstürdü.”
SEVEREK-İSTEYEREK KÖYÜME DÖNDÜM, ŞİMDİ ÜRETİME KÜSTÜM
CHP’li Çan’ın görüştüğü buğday üreticilerinden Behzat Kara ise şunları söyledi:
“Geçen seneki mazot fiyatı ile bu seneki mazot fiyatı arasında afaki bir fark var. Gübre fiyatları desek öyle, tohum fiyatları desek öyle, işçilik fiyatları desek öyle. Hal böyle olunca ben bu sene ektiğim buğdayı seneye hiçbir şekilde ekmeyi düşünmüyorum. Asla! 100 dönüme yakın buğday ektim. Seneye bir dönüm daha ekmeyeceğim. Çünkü ben zarar ediyorum. Ekmeyi bıraksam, tarlayı boş bıraksam daha kârdayım. İngilizce siyaset bilimi ve kamu yönetimi okudum. Üstüne Fransızca eğitimi aldım. Sonra severek-isteyerek köyüme döndüm, üretim yapmak istedim. Ama maalesef üretime küstüm.”
TARLAYI BOŞ BIRAK, DAHA KÂRDASIN..!
Buğday üreticilerinden Mümin Candar da şu değerlendirmeleri yaptı:
“Çalışırken batıyoruz. Çalışmanın bir anlamı kalmadı ki. Çalışmayanlar bizden daha rahat. Boş bırak yeri, hiç masraf etme, daha kârdasın. TMO Genel Müdürü, ‘dünyada en yüksek fiyatı Türkiye verdi’ diyor. Dünyadaki girdi maliyetleriyle bizim girdi maliyetlerimiz aynı mı? Bu mahsulden zarar edeceğiz, 4 ay sonra da çeltiğimiz var. Çeltiğin de akıbeti kötü. ‘Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir’ derler ya o misal... Yani tarımdan koptuk iyice.”
0