Samsun Eczacı Odası Çalışan Gazetecilerle Buluştu


Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan gazetecilerin gününü kutladı,mesleklerinin hak ettiği değeri görebilmesi için daha fazla destek beklediklerini  söyledi.

Eczacıların  karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çeken  Karacan, halk sağlığını önceleyen bir yaklaşım benimsediklerini belirterek, “Hem vatandaşlarımızın doğru sağlık hizmetine kolayca ulaşabilmesi hem de eczacılık mesleğinin hak ettiği değeri görmesi için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerimizle topluma katkı sağlamak, en temel hedeflerimiz arasında yer alıyor Eczacılar olarak kendi mutfağımız olan laboratuvarlarımıza geçip ilaç yapmamız ve yeni nesillere bunu aktarmamız gerekiyor. Bu topraklarda bin yıldır sağlık hizmeti veriliyor. 

ECZANE MÜZE OLUŞTURDUK, KONTEYNER ECZANE YAPTIK

Biz de oda olarak geçmişten geleceğe beşik görevini üstlenelim istedik. Bu nedenle eczacılarımızdan materyaller toplayarak Müze Eczane oluşturduk. Türkiye'de de ilk olan müzeyi daha da büyüterek, genç meslektaşlarımıza yapabilecekleri daha çok şey olduğunu göstermek isteriz. Buna ek olarak Türkiye'de ilk olan 'Konteyner Eczane' yaptık. Konteyner Eczane'de bir eczanede olması gereken her şey fiziksel olarak mevcut. Bu yaptığımız projeler uluslararası alanda da ödül aldı” dedi.

ECZACILAR ŞUBAT-MART AYLARINDA KAPATMA EYLEMİ YAPABİLİR

Başkan Karacan, artan maliyetler, ilaç tedarikindeki sorunlar ve eczacıların mesleki haklarının yeterince korunamamasının eczacıların yaşamını zorlaştırdığını ifade eden  Karacan, "Bu şartlarda meslektaşlarımız zarar ediyor. Bakanlık 3 aydır taleplerimize cevap vermiyor. Üzülerek belirtmek isterim ki; Şubat-Mart ayında bizler de kapatma eylemi yapabiliriz.

Birçok yerde hastanemiz olmamasına rağmen, bazı geceler bir kişi bile gelmemesine rağmen birçok arkadaşımız gönüllü olarak eczanelerde nöbet tutmaktadır. Eczane sahibi personeline kendi cebinden mesai ücreti verir, sabaha kadar yaktığı ışığın ücretini kendi cebinden verir. O yüzden eczacılık gerçekten kutsal bir iştir. Türkiye’de ne zaman herhangi bir doğal afet olsa oraya ilk gidenlerden biri eczacılardır" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIĞA DAHA KOLAY VE DOĞRU ŞEKİLDE ULAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

 Karacan konuşmasını şöyle tamamladı. "İlaç fiyatlarında Bakanlığın emsal aldığı  Euro kurunun düşük olması nedeniyle firmaların üretimde zorlanmakta, bu da ilaç üretiminde sıkıntılara neden olmaktadır.  Eczacıların kar marjı da düşmekte ve eczaneler zarar etmektedir.  Çözüm yerli ilaç üretim,inin artırılmasıdır.  Pandemi döneminde eczacılar, Covid'li insanlara ilaç dağıtıyorlardı. 76 meslektaş, 24 eczane teknisyeni ve 2 oda personelimiz COVİD nedeniyle hayatını kaybetti. 6 Şubat deprem felaketinde ise Samsun Eczacılar Odası, Kahramanmaraş'ta görevliydi.  2 TIR ve bir otobüs dolusu meslektaşımızla  40 gün boyunca depremzedelerin yanında olduk. Vatandaşlarımızın sağlığa daha kolay ve doğru şekilde ulaşması için çalışıyoruz”

Basın mensupları, toplantının ardından müzeyi ve seyyar eczaneyi inceledi.