Samsun Tabip Odası Katledilen Sağlıkçıları Andı

Samsun Gazi Devlet Hastanesi önünde düzenlenen anma töreni ve basın açıklamasında konuşan Samsun Tabip Odası Başkanı Dr.  Ömer Faysal Çadır açıklamasında şunları söyledi:

 

“17 Nisan 2012. Bundan tam 11 yıl önce Gaziantep’te bir meslektaşımızı, Dr. Ersin Arslan’ı ne yazık ki bir hasta yakınının silahlı saldırısı sonucu kaybettik. Ve bu unutulamayan, unutulmaması gereken gün Türk Tabipleri Birliği tarafından “SAĞLIKTA ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ” olarak kabul edildi. Ve her yıl olduğu gibi bu yıl da Sağlıkta şiddeti konuşmak, nedenlerini tartışmak, sorumlulardan hesap sormak için karşınıza geldik.

 

O tarihten bu yana İlimizin iki değerli hekimi Dr. Kamil FURTUN ve Dr. Aynur DAĞDEMİR 2015 yılında, Dr. Hüseyin AĞIR ve Dr. Said BERİLGEN 2017’de Dr. Fikret HACIOSMAN 2018’de ve Dr. Ekrem KARAKAYA ve Güvenlik Görevlisi Tuğrul OKUDAN 2022 yılında görevleri başında katledildi. Her biri adi suç kategorisinde imiş gibi, nedenleri ve önlem yolları irdelenmeden sessizce tozlu raflara kaldırıldı. Şiddet sonucu herhangi bir şekilde yaralanan sağlık emekçilerini yazmaya ise sayfalar yetmez.

 

Sağlıkta şiddet; sadece öfkeli hasta veya hasta yakınlarının saldırılarından ibaret toplumsal bir olgu değildir ve münferit adi bir suç olarak da kabul edilemez.

Sağlıkta dönüşüm programı ve Sağlık Hizmetlerinin Piyasalaştırılması sonucu oluşan “KIŞKIRTILMIŞ SAĞLIK TALEBİ” ile sağlık alanında yaşanan sorunlar, sağlıkta şiddetin temelini oluşturmaktadır. Ve sağlıkta şiddet; kışkırtılmış sağlık talebine karşı, randevu alamayan yüzbinlerce vatandaşın çaresizliği ile alakalıdır.

 

Sağlıkta Şiddet; Muayene için sıra alabilen şanslı vatandaşların polikliniklerde zorunlu hale getirilen 5 ve 10 dakikalık muayene ile sonuç almasını beklemekle alakalıdır. Sağlıkta şiddet; Hastaya vaadedilen, hastanın istediği ve beklediği kalitedeki sağlık hizmetine ulaşamaması ile alakalıdır.

 

Sağlıkta şiddet; Hastayı müşteri, hekimi ucuz işgücü olarak değerlendirmekle, Hekimle hasta sanki karşı cephelerde imiş gibi algı oluşturmakla, Performans sistemini getirip, hekimi mesleği ile geçim derdi arasına sıkıştırmakla, Hekimleri ve Hekimlik mesleğini değersizleştirme söylemleri ile halkın gözündeki saygınlığımızın yok edilmesiyle alakalıdır.

Yetersiz uygulanamayan yasal prosedürler ve güvenlik önlemleri nedeniyle ve sorunlar karşısında şiddetten başka yollar olduğunu bilmeyen, öğretilmeyen, sessiz kalınan, göz yumulan saldırganlarla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmekle alakalıdır.

 

SAĞLIKTA ŞİDDET DOĞAL BİR DAVRANIŞ BİÇİMİNE DÖNÜŞTÜ

 

Sağlıkta şiddet; artık sorun çözme aracı olarak başvurulan, doğal bir davranış biçimine dönüşmüş, sağlık çalışanlarına yapılan hakaret, aşağılama, tehdit, darp hatta cinayet sorun çözme yöntemi halini almıştır. Toplumumuzda hızla yayılan şiddet eylemleri, hekimleri ve sağlık çalışanlarını ciddi biçimde etkilemekte, şiddete uğrama endişesi bile çalışanların, tükenmişliğine ve verimsizliğine neden olmaktadır. Hekimler, artık şiddet riski yaşamamak için önemli ve zorlu işlemlerin riski altına girmemekte, daha tehlikesiz branşlar seçmekte, fırsatını bulursa da kendini daha değerli hissederek çalışabileceği ülkelere gitmektedir.

Ve bu durum, vatandaşları istemeye istemeye de olsa özel hastanelerin kapısına itmektedir. Biz sağlıkta şiddetin önlenmesini isteyerek, sadece kendimizi değil aynı zamanda Ülkemizin Sağlık Sisteminin geleceğini ve halkın sağlığını da kurtarmaya çalışıyoruz.

Sağlıkta Şiddet Sorunu;

Ancak meselenin köküne inen, nedenlerini samimiyetle irdeleyen, iyi niyetli, akılcı ve kararlı politikalarla çözülebilir. Bunu yapmaya muktedir olan ve yapılması gereken tek güç siyasi iktidar ve Sağlık Bakanlığıdır. Ne yazık ki bu güç bu zamana kadar kullanılmamıştır, bundan sonra da kullanacağına dair herhangi bir çaba içinde gözlenmemektedir.

 

 

KATLEDİLEN SAĞLIKÇILARIN ELLERİ YAKANIZDA

 

Sorumlular bilmelidir ki; Şiddet gören ve vefat eden hekim ve sağlık çalışanlarının sorumluluğu, kamu iradesindedir. Ve inanıyoruz ki, Dr. Ersin ARSLAN’ın, Dr. Kamil FURTUN’un, Dr. Aynur DAĞDEMİR’in, Dr. Edip KÜRKLÜ’nün, Dr. Göksel KALAYCI’nın, Dr. Melike ERDEM’in,  Dr. Hüseyin AĞIR’ın, Dr. Said BERİLGEN’in, Dr. Fikret HACIOSMAN’ın,r. Ekrem KARAKAYA’nın ve daha onlarca sağlık çalışanlarının elleri yakanızdadır.

 

Sağlıkta şiddetin sona ermesi için vereceğimiz mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürmeye kararlıyız.

17 Nisan gününde Dr. Ersin ARSLAN’ı, yaşamını sağlıkta şiddet sonucu kaybeden tüm sağlık çalışanlarını saygıyla anıyor, herkes için, sağlıkta ve yaşamın tüm alanlarında şiddetin olmadığı bir gelecek diliyoruz.”