ÜMMİYE TEYZE, SAMSUNLULARA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ ANLATTI

 

Kurucusu olduğu Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu, 20 yılı aşkın süredir yazdığı oyunlar ve tiyatro performansları ile tüm dünyaya ilham olan ve Anadolu kadının simgesi haline gelen Ümmiye Koçak, bu kez Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde sahne alarak, dünyanın en büyük problemlerinden biri haline gelen tarımda sürdürülebilirlik, küresel ısınma, iklim değişikliği konularına değindi.  3 Mayıs Çarşamba günü sahnelenen “Ana, Gökyüzü Delinmiş!” adlı oyun, seyircisinden büyük alkış aldı. 

 

Türkiye’de de yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak üretime devam etmeyi amaçlayan ve sürdürülebilirlik konusunda önemli başarılara imza atan BAT’nin fabrikasının bulunduğu Samsun ili; bu kez Ümmiye Koçak’ın büyük ilgi gören “Ana, Gökyüzü Delinmiş” oyununu ağırladı.

 

BAT ‘Daha İyi Bir Gelecek’ için çiftçileri destekliyor

‘Daha İyi Bir Gelecek’ yolculuğunun merkezinde sürdürülebilirlik bulunan BAT Türkiye ajandasında tarımda sürdürülebilirlik konusu önemli bir rol oynuyor. Bu kapsamda iklim değişikliğinin etkilerinin en çok hissedileceği tarım sektöründe sürdürülebilir kaynak kullanımı ve yeni nesil tarım teknikleri ile çiftçilerin bilinçlendirilmesi konularında önemli çalışmalara imza atan BAT, ‘Tarımda Sürdürülebilirlik’ projesi ile tarımsal uygulamaları geliştirmek ve doğal kaynak kullanımının azaltılmasını sağlamak amacıyla çiftçileri destekliyor. Bugün dünya genelinde doğrudan ve dolaylı toplam 339 bin çiftçi ile çalışan BAT’nin öncelikli hedefleri arasında dezavantajlı grup olan küçük çiftçilere ulaşmak yer alıyor.

 

2030’da karbon nötr olma hedefiyle, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak üretime devam etmeyi amaçlayan BAT, Samsun fabrikasında tüketilen elektrik için yenilenebilir kaynakları kullanarak, üretim tesisinde satın aldığı elektrik ihtiyacından kaynaklanan karbon ayak izini sıfıra indirmeyi de başardı. “Sürdürülebilir Su Yönetimi Serfikası- AWS Sertifikası” ve ‘’I-REC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası” sahibi olan BAT, Samsun’daki fabrikasında kullandığı elektriği güneş enerjisinden elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

 

ATIKLARIN YÜZDE 90’INI GERİ DÖNÜŞTÜRÜYOR

Samsun üretim tesisindeki atıkların yüzde 90’ını geri dönüştürerek, çevreye olan etkisini azaltan BAT, ayrıca yaptığı yeni yatırım ile kullanım suyunu 2017’ye göre yüzde 38 oranına azaltarak AWS sertifika gerekliliklerini de yerine getirdi. Diğer yandan İstanbul Asya ve Avrupa’da yer alan bölge müdürlüklerinde ‘0’ atık belgesi sahibi olan BAT distribütörlerini yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda teşvik ederek, kendi ekosistemini de destekliyor. Bu doğrultuda Antep, Afyon, Balıkesir, Bandırma, Edremit, Mersin ve Zonguldak depolarında güneş enerjisi panelleri kuran BAT, ticari dağıtım filosuna ilk elektrikli aracı da 2022 yılında kattı.

 

Globalde ayrıca Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ‘Hedef: Sıfır Emisyon’ küresel kampanyasını destekleyen BAT Grubu, Financial Times’ın açıkladığı ‘Avrupa İklim Liderleri’ listesinde iki defa üst üste yer aldı. Londra Borsası'na kote, piyasa değeri en büyük 100 şirketin dahil olduğu Financial Times Stock Exchange- FTSE 100 Endeksi'nde, ESG notu en yüksek üç şirketten biri olmayı başaran BAT’nin sürdürülebilirlik alanındaki öncü uygulamaları, dünyanın lider sürdürülebilirlik platformlarından CDP (Carbon Disclosure Project – Karbon Saydamlık Projesi) ve DJSI (Dow Jones Sustainability Indices - Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi) tarafından da tescil edildi. Bu yıl 18.700 şirketin katıldığı değerlendirme sonucunda, CDP değerlendirmesinde ‘A’ reytingine layık görülen BAT, böylece söz konusu alanda ilk yüzde 2’lik dilimde yer almayı başardı. BAT, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde de üst üste 21’inci kez yer aldı.