CHP’li Zeybek Samsun’da imara açılan sel yataklarını açıkladı
CHP’li Zeybek Samsun’da imara açılan sel yataklarını açıkladı
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun’da DSİ’nin dere yataklarında yaptığı ıslah çalışmaları sonucunda; daha önceleri “sel yatağı” olarak tanımlanan alanların imara açıldığını söyledi.
Samsun’da imara açılan dere yataklarını tek tek açıklayan CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; TBMM Başkanlığına verdiği araştırma ve soru önergeleri ile Samsun da dere yatakları, alüvyonlu, gevşek zeminli alanlardaki yapılaşmaya dikkat çekti.
Milletvekili Zeybek, TBMM Başkanlığına 24 Milletvekili arkadaşının imzasını taşıyan araştırma önergesiyle; Irmak ve dere yatakları kenar bölgelerinde alüvyon dolgu yataklarında imar verilen yapıların araştırılması için soru önergeleri ve Meclis araştırma önergesi verdi.
Zeybek önergesinde Şu ifadelere yer verdi:
“Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız iki depremde; fay hatlarında, alüvyon dolgulu alanlarda kaçak yapılaşmanın olduğu yerlerde can kayıplarının çok fazla olduğu ve acıların katladığını gördük. Samsun İlimizde, DSİ’nin dere yataklarında yaptığı ıslah çalışmaları sonucunda; daha önceleri “sel yatağı” olarak tanımlanan alanlar imara açılmıştır. Samsun ilimiz genelinde, sağlam olmayan zeminlerde imar izni verilmemeli ve imar verilen yerler bütün yönleriyle mutlaka araştırılmalıdır.
MERT IRMAĞI, KÜRTÜN IRMAĞI BÖLGELERİNDE ÇOK KATLI YAPILAŞMAYI DURDURUN!
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına vermiş olduğu soru önergeleriyle; İlkadım ilçesi, Derebahçe Mahallesi Mert ırmağı, civarında 15-20 metre alüvyon dolgulu alanlar imara açıldı.
İlkadım ilçesi, Beypınar Mahallesi, Derecik Mahallesi, Şehirler arası Otogar üçgeninde; Kürtün ırmağı çevresi ve alüvyonlu dolgulu alanda bulunan meyve bahçelerinin bulunduğu yerde imar uygulaması gelecekte olabilecek bir depremde büyük felaketlere neden olacaktır. Lâdik İlçesi yakınından geçen Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği yerlerde imar izinleri verildiği, kaçak katların imar afları ile yasal duruma getirildiği bilinmektedir. Ladik Otogarı ve Akpınar Fen Lisesi arasındaki düzlükte, gevşek topraklı alanın imara açılıp, 5 katlı yapıların inşa edildiği, yüksek derecedeki bir depremde insanlarımız ve yapıların büyük ölçülerde zarar göreceği bilinmesine rağmen yapılaşmanın sürdüğü bilinmektedir.
Havza ilçe merkezinde, Buğday pazarı, Tersakan ırmağı arasındaki Hacı Osman deresi ve civarında alüvyonlu alanda imar izinleri verilmiştir. Burada imar afları ile 6-7 katlara da izinler verilmiştir. Aynı durum Değirmen üstü Mahallesi, Tersakan ırmağı, şehir içi un fabrikası ve Sağlık Meslek Lisesi arasındaki alan alüvyon dolgulu alan ve zeminin yapısının uygun olmadığı halde yapılaşmaya açılmıştır.
Samsun ilimizde, alüvyon dolgu sahalarında, fay hatları ve dere yatakları civarında imar izni verilmesinin nedeni nedir? Bu alanlarda imar izinleri verilirken zemin etütleri yapılmış mıdır? Olası yüksek dereceli olacak olası bir depremin endişesi, önlemlerin alınmasına dikkat çekti. Böyle bir depremde ilimizde kaç konut yıkılacak ve can kaybı ne kadar olacaktır? Bununla ilgili bir öngörünüz var mıdır? Samsun ilindeki yapıların depreme dayanıklılık testleri yapılmış mıdır? Samsun ilimizin güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı civarı ve sağlam zemine sahip olmayan alanların jeolojik yapısının ve bu sahalardaki yapıların incelenerek, gelecekte olası bir depreme karşı gerekli önlemleri almak için bir çalışma yapıyor musunuz?”
Samsun HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.