Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan Hizmetlerini Anlattı
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan Hizmetlerini Anlattı
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan Atakum'da SİMDER'in (Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği) konuğu oldu.
SİMDER'in yeni yönetim kurulunun ilk toplantısına ayrıca AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse de katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, görevde olduğu süreç ve bundan sonra yapacakları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
SAMSUN'UN EN BÜYÜK SORUNU KENTSEL DÖNÜŞÜM
Samsun'un gündemdeki en büyük sorununun kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Başkan Halit Doğan, “ Kentsel dönüşüm Samsun’un en önemli meselesi, Samsun’da olmazsa olmazımız. 15 yıldır konuşulan özellikle İlkadım ilçe ve Samsun’un merkezini kapsayan bir sorun. Ama bu noktada çok fazla ilerleme sağlayamadık. Riskli alanlarla yeni kentsel dönüşüm yasasıyla muafiyetler, istisnalar sağlayarak dönüşüm sağlanabilir mi diye yeni kentsel dönüşüm alanları oluşturmaya çalışıyoruz.
Öncelikle amacımız, insanların olduğu yerde binalarını yıkarak kiraya çıkmalarını sağlayarak dönüşüme katkı sağlamak, ya da rezerv alanlar içerisinde yeni konutlar üreterek buraya isteklileri almak suretiyle boşalttığınız alanlardan başlayarak dönüşümü sağlamak.
KİRA FARKINDAN İNSANLARIN FAZLA ETKİLENMEMESİ LAZIM
Burada, insanların kiraya çıktığında devletin verdiği kira yardımıyla gerçek kira fiyatlarının arasındaki farktan da insanların çok fazla etkilenmemesi lazım. O yüzden TOKİ’nin elinde bulunan yaklaşık 34 dönümlük bir alanı Büyükşehir Belediyemize kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak şu anda tanımlayacaklar. Süreç devam ediyor. 24 dönümlük bir alan daha var. Bunun 4 dönümü bizim. Geri kalanı bir kısmı hazine, bir kısmı da TOKİ’ye ait. TOKİ Başkanlığı bir kısmına ticari alanlar oluşturup değerlendirecek bir kısmına da konut yaparak Büyükşehir Belediyesi'ne devredecek."dedi.
ATAKUM'A ESTETİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Atakum’un, Samsun’un cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Başkan Doğan, “Sadece Büyükşehir Belediyesi eliyle ya da Büyükşehir Belediyesinin kurduğu bir inşaat şirketi eliyle yapmaktan ziyade Samsun’daki müteahhitlerin de bu konuda destek vermelerini çok arzu ediyorum. Bunu birlikte yapabilirsek dönüşümü daha da hızlı hale getirebiliriz. Çünkü bu bölge Samsun’un en güzel yeri. Zemin olarak da sağlam bölgeleri.
İlkadım’a biraz ağırlık vermek gerekiyor. Çünkü Atakum yeni şehirleşiyor ve bunun getirdiği bazı sıkıntıları var. Daha estetik açıdan bakmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden bir ‘estetik dairesi başkanlığı oluşturma planımız var. Mimari projelere de sadece demirine, çimentosuna değil,.estetik açıdan da bakalım. Biraz daha estetiği düzgün, birlikte oluşturacağımız çözümlerle farklı şehirleşme modellerini de birlikte getirebileceğimiz bir yapıyı Atakum'da oluşturmayı da umut ediyoruz” şeklinde konuştu.
İLKADIMDA BAŞKA YERLERDEN GELEN YERLEŞİMCİLERİN KRİMİNOLOJİK SIKINTILARI VAR
İlkadım ilçesindeki kentsel dönüşüm sıkıntısının biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğinin önemine değinen Halit Doğan, “ İlkadım Samsun için önemli bir sıkıntı. Sadece konut açısından da bakmıyorum. Orada oturan insanların başka yerlere yerleşmeleri nedeniyle yerine gelen yerleşimcileri oluşturan fertlerin bazen kriminolojik sıkıntılara sebebiyet veren durumları var.
Bu sadece İlkadım’ı değil, Samsun’un genelini etkiliyor. Dolayısıyla oradaki şehirleşme sadece binaları yenilemek değil, oradaki yaşam standartlarını, sosyokültürel yapıyı da değiştirmeyi sağlayacaktır. O yüzden İlkadım’daki kentsel dönüş alakalı sizlerden destek bekliyoruz. Müteahhitlerin de bulduğu çözüm önerilerini paylaşmayı arzu ediyorum. Oluşturduğumuz örneklemeleri sizlerle de paylaşarak bu işe katkı sağlamak isteyen arkadaşların da önünü açarak oradaki inşaat faaliyetlere katkı sağlamayı planlıyoruz”diye konuştu.
İNSANA DOKUNAN İŞLER YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
Göreve başladığı günden bu yana yapılan çalışmaları da değerlenDiren Başkan Doğan, “Seçimin ardından 100 günlük bir süreci geride bıraktık. Sizlerin de gördüğü gibi daha çok insana dokunan işler, insanın kendini bu şehirde yaşamaktan mutlu hissettiği işlerle şehre katkı sağlamaya çalışıyoruz. Seçimden önce ‘suda indirim yapacak mısınız?’ dediler. Ben hiçbir yerde suya indirim yapacağımı söylemedim. Ama seçimden sonra baktım herkes aynı fiyattan suyun faturasını ödüyor. Samsunluların yüzde 80’i 13 metreküp su kullanıyor.
SU FİYAT AYARLAMASINDA AMAÇ, TASARRUFU SAĞLAMAK
Dedim burayı biraz indirsek yüzde 15 civarında. Ama 20 metreküp kullanan bahçesini sulayan, tarımsal sulama yapan, yüzme havuzunu dolduran da bir miktar fazla ödesin. Biraz bununla alakalı bir düzenleme yaptık. Amacımız tasarrufu özendirmek. İmkanlarımız sınırsız değil. Çarşamba bölgesinde yağmur yağmamış olsaydı 2 hafta önce Çakmak Barajı’ndaki su oranımız yüzde 20’lere kadar düşmüştü. Ama yağmur yağınca tekrar yüzde 50’yi aştı.
İnsanların ucuza yemek yiyebileceği 3 tane 153 Restoran oluşturduk. Samsunspor’un etrafında insanların maça giderken gelirken yaşadıkları sıkıntılar vardı. Onları giderecek şekilde yol, altyapı, otopark sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Bir taraftan üniversite öğrencilerinin şu anda tercihlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Samsun’da yaşadığının farkında olmasını arzulayan her bir bireyin derdiyle dertlenmeye gayret ediyoruz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.