20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor!
20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor!
22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü’nde Türkiye’de kamuda görev yapan diş hekimlerinin sorunları da bir kez daha gündeme geldi.
Kamuda görev yapan diş hekimlerinin giderek artan geçim sıkıntısı ve atanmayı bekleyen binlerce diş hekimi mezununun sorunlarına dikkat çeken Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, artan malzeme maliyetlerinin özel sektördeki tedavi ücretlerini yükselttiğini ifade ederek hem kamu hem de özel sektörde çalışan diş hekimlerinin ekonomik ve mesleki zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü, ağız ve diş sağlığının bireyin genel sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çeken özel bir gün. Ancak bu yıl, kutlamalardan ziyade, kamuda ve özel sektörde diş hekimlerinin karşı karşıya olduğu ekonomik ve mesleki zorluklar gündemde. Türkiye genelinde kamuda çalışan diş hekimi, uzman diş hekim sayısı yetersizliği ve artan maliyetler nedeniyle özel sektördeki hizmetlere erişimde yaşanan sıkıntılar, toplumun ağız ve diş sağlığına erişimini daha da zorlaştırıyor. SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, bu anlamlı günde hem sağlık çalışanlarının sorunlarını hem de vatandaşların hizmete erişim güçlüklerini gündeme taşıyarak, çözüm odaklı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Kamu Diş Hekimleri Geçim Sıkıntısıyla Mücadele Ediyor
Türkiye’de kamu sağlık sisteminde çalışan yardımcı sağlık personeli olarak adlandırılan sağlık hizmeti sınıfı personeli başta olmak üzere hekim, uzman hekim , diş hekimi ve uzman diş hekimlerinin maaşları, artan hayat pahalılığı karşısında hızla eriyor. Diş hekimlerinin ekonomik durumunun her geçen gün kötüleştiğini belirten Özlem Akarken, "Her ay kamu diş hekimleri daha da yoksullaşıyor. Üstlendikleri kritik görevler ve toplum sağlığına katkıları göz önünde bulundurulduğunda, diş hekimlerine hak ettikleri ücretler ödenmiyor. Ek ödeme yönetmeliğindeki adaletsizlik günden güne daha belirgin hale geliyor.Bu durum hem mesleki motivasyonu düşürüyor hem de sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkiliyor. Bizden ne yapmamız isteniyor? Bu şartlar altında sağlık hizmetleri sınıfındaki her branştaki meslektaşlarımızın tükenmişlik sendromu yaşamaması mümkün değil." ifadelerini kullandı.
20.000 Diş Hekimi Atama Bekliyor, DUS Kontenjanları Yetersiz!
Kamuda diş hekimi sayısının artırılması gerektiğine vurgu yapan Akarken, atanmayı bekleyen 20.000 civarındaki diş hekimi mezununun durumuna dikkat çekerek, "Bir yanda kamu hastanelerinde ağı diş sağlığı merkezlerinde ciddi bir personel açığı varken, diğer yanda atanmayı bekleyen uzmanlık kadrosu açılmasını bekleyen binlerce diş hekimi mezunu var. Bu çelişkinin bir an önce giderilmesi gerekiyor. DUS kontenjanlarının yetersizliği nedeniyle uzman diş hekimi yetiştirme süreci de sekteye uğruyor. Diş hekimliği fakültelerinden her yıl binlerce mezun verilmesine rağmen, bu mezunların mesleğe kazandırılması için yeterli planlama yapılmıyor." açıklamasını yaptı.
Uzman Diş Hekimi Sayısında Ciddi Eksiklik Var
Türkiye genelinde kamuya hizmet veren diş hekimlerinin ve özellikle uzman diş hekimlerinin sayısı ihtiyacı karşılamaktan uzak. Vatandaşların uzman diş hekimlerinden randevu almakta büyük zorluk yaşadığını Aile Sağlığı Merkezlerinde diş hekimi istihdamı yapılacağı söylendiği halde hala faal hale getirilmediğini ifade eden Akarken, bu eksikliğin halk sağlığı üzerindeki etkilerini şu sözlerle dile getirdi:
"Kamuda çalışan diş hekimi ve uzman diş hekimi sayısı yetersiz olduğu için vatandaşlar aylarca randevu bekliyor. Randevu bulamayanlar, çözümü özel sektöre yönelmekte buluyor. Ancak özel sektörde de artan malzeme maliyetleri ve ekonomik koşullar nedeniyle hizmetlere erişim giderek zorlaşıyor Özeldeki diş hekimi de döngüyü maalesef zor sağlıyor. Vatandaşlarımız ağız ve diş sağlığını ertelemek zorunda kalıyor, bu da uzun vadede daha büyük sağlık sorunlarına yol açıyor."
Ağız ve Diş Sağlığı Öncelik Olmalı
Ağız ve diş sağlığının, genel sağlık hizmetlerinde öncelikli bir yer alması gerektiğini hatırlatan Özlem Akarken, "Ağız ve diş sağlığı hizmetleri sadece bireysel bir sorun değil, toplumsal bir sağlık meselesidir. Kamu diş hekimlerinin ekonomik sorunlarına çözüm bulunmalı, atanmayı bekleyen diş hekimleri istihdam edilmeli ve uzman diş hekimi yetiştirilmesine yönelik politikalar hayata geçirilmelidir. Verilen sözler tutulmalıdır. Meslektaşlarımızın yükü hafifletilmeli ve topluma daha kaliteli hizmet sunmaları sağlanmalıdır Halkımızın sağlıklı bir geleceğe erişimi için diş hekimliği mesleği hak ettiği değeri görmelidir." dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.